Ovocné destiláty
Ovocné destiláty sa nikdy nedochucujú – nepoužíva sa žiadny pridaný cukor či farbivo a nepridáva sa do nich lieh. Výroba ovocných destilátov zahŕňa tri hlavné fázy – spracovanie toho najkvalitnejšieho ovocia, kvasenie a vlastná destilácia. Najznámejším ovocným destilátom je azda slovenský národný nápoj – Slivovica. Ale ak máte radi jemnejšiu a lahodnú chuť, vyskúšajte Borovičku. Ovocné destiláty, alebo ľudovo pálenka, bezpodmienečne patria k slovenskej tradícii.
Aktuálny výber ovocných destilátov - Pravé slovenské ovocné destiláty
Saber Čučoriedkovica CONSTANTIN 52% 0,5 l
Saber Constantin Čučoriedkový Destilát je odrodový akostný destilát z kanadskej odrody čučoriedok Elizabeth, má jemne korenistú komplexnú chuť, príjemnú arómu lieskových orieškov.
Fine Destillery Slivovica exclusive 52% 0,5 l
Fine Destillery Slivovica exclusive 52% sa vyznačuje typickou silnou a príjemnou arómou. Jemná chuť a charakteristická vôňa osloví aj náročnejších znalcov tohto tradičného slovenského destilátu. Produkty rady EXCLUSIVE sú najkvalitnejšie výrobky pálenice Fine Destillery, ktoré vznikli na základe dopytu po 100% čistých destilátoch a zároveň po exkluzívnom obale.
Prelika Jahodovica 42% 0,7 l
Prelika Jahodovica 42% – netradičný produkt medzi ovocnými destilátmi lahodnej chuti a príjemnej jahodovej vône. Je vyrobený z kvalitných slovenských jahôd. Jeho výnimočnosť ocenia gurmáni, ale aj príležitostní konzumenti.
Bowten Mirabelkovica 50% 0,7 l
Bowten Mirabelkovica 50% 0,7 l je vyrobená z odrody sliviek, ktorá je menšej veľkosti a je sfarbená od odtieňov žltej až po odtiene červenej. Tento malý plod je bohatý na minerály a vytvára zaujímavú chuť, ktorá dokáže pohladiť chuťové poháriky. Pálenie mirabelkovice Bowten je realizované po oddelení dužiny od kôstky tradičným spôsobom, po dokonalom procese kvasenia.
Ovocný destilát (nápoj - pálenka)
Destilát alebo pálenka je silný alkoholický nápoj. Na výrobu sa používa ovocie a podzemné časti rastlín obsahujúce sacharidy, ktoré po rozdrvení a rozomletí sú prevedené do roztoku nazývaného rmut. Technológia destilácie je známa už niekoľko tisícročí. Kvalitný ovocný destilát sa vyrába len z kvalitného, nepoškodeného, čistého, zrelého a aromatického ovocia, bez stoniek a zelených častí. Ovocie musí byť odkôstkované (neplatí však vždy, existujú výnimky, napr. slivovici prepožičiava menšie množstvo kôstok v rmute celistvosť).
Výroba ovocných destilátov zahŕňa tri hlavné fázy – spracovanie ovocia, kvasenie a vlastnú destiláciu. Alkohol vzniknutý kvasením sa z kvasu vydestiluje do pár a následným ochladením sa získa zmes alkoholu s vodou. Opakovanou destiláciou (rektifikáciou) sa potom zbavuje nežiaducich látok.